Wijzigingen in DMR-netwerk

nederland-300x300 2Sinds 1 oktober zijn er enkele grote wijzigingen in het Nederlandse DMR-netwerk van Hytera. TalkGroup 204 op Slot 2 is niet meer. Dat kanaal werd tot gisteren gebruikt voor alle landelijke communicatie.

Sinds vandaag is TalkGroep 9 actief op het 2e toonslot waarbij de gebruiker zelf een reflector kan koppelen. Daarmee kan gekozen worden voor Noord, Midden of Zuid-Nederland alsook heel Nederland.

Afgelopen week werd de software in de nachtelijke uren al getest op enkele repeaters alsook PI1DAF in Almere die de laatste dagen volcontinue gebruik maakte van de nieuwe master server, verantwoordelijk voor alle logica van het netwerk. Tests bleken succesvol genoeg om de uitrol door te zetten naar alle Nederlandse Hytera repeaters.

Bovengenoemde wijzigingen zijn enkel actief op het Hytera-netwerk, dat in Nederland vrijwel landelijke dekking biedt voor vaste gebruikers. Op het MARC-netwerk van Motorola zijn deze wijzigingen niet van toepassing. Daar blijft de groep 2-204 nog gewoon bestaan voor binnenlands verkeer.

Daarnaast is er ondersteuning voor GPS toegevoegd. Als je DMR zendontvanger goed geconfigureerd is, zal de data op de bekende website aprs.fi verschijnen.

Vanaf nu ook een GPS-koppeling tussen het Hytera DMR-metwerk en APRS.fi.

Meer informatie is te vinden op de website hamdigitaal.nl, waar ook de nieuwe codeplugs te vinden zijn die een voorbeeld configuratie bevatten voor veel van de gebruikte DMR-zendontvangers. Daarnaast zullen enkele mensen die actief zijn binnen het DMR-netwerk en repeaters beheren zich presenteren in een stand tijdens de Dag voor de Radio Amateur in Apeldoorn.

Bron: Hamnieuws.nl

Geef een reactie