Nederland krijgt System Fusion repeaters

DR1Bron: Hamnieuws.nl

De eerste System Fusion repeater in Nederland is een feit. Deze is door Auk (PD0ADC) aangeschaft en zal geplaatst worden in de omgeving van Coevorden indien er een ATOF beschikbaar is. De Fusion repeater komt naast de DMR-repeater in Coevorden te staan.

Ook andere repeater beheerders lopen met plannen om een System Fusion repeater van Yaesu aan te schaffen, zo weet de redactie van Hamnieuws. Een drietal repeaters is inmiddels besteld voor de provincies Noord-Holland, Utrecht en Gelderland.

System Fusion is een systeem ontwikkeld door Yaesu en is niet compatible met DMR en D-Star. Toch wordt op de achtergrond druk gewerkt om deze verschillende netwerken aan elkaar te knopen. Tussen het DMRplus-netwerk van Hytera en het D-Star netwerk is dit enkele maanden geleden al gelukt. In Duitsland is een groep zendamateurs bezig om de koppeling van System Fusion te gaan ondersteunen.
IMG_5080System Fusion maakt gebruik van C4DM/FDMA modulatie. Per kanaal kan dus één QSO plaatsvinden, zoals bij D-Star ook het geval is. De audio-kwaliteit is echter veel beter. Ook is het protocol ontwikkeld met het oog op data-overdracht. Geschikte transceivers kunnen onderling bijvoorbeeld foto’s maken en uitwisselen. Repeaters zijn zo gebouwd, dat de in- en uitgang zowel analoog als digitaal kunnen zijn. Dus met een FM-verbinding naar de repeater toe, maar digitaal het netwerk en een digitaal uitgangssignaal.

Yaesu doet er veel aan om marktaandeel te winnen. Beheerders van repeaters kunnen tegen zeer gunstige voorwaarden de DR-1XE dual-band repeater aanschaffen á 1299 euro en krijgen 600 euro terug als zij aantonen dat de repeater in gebruik genomen is. Netto kost een repeater dan slechts 699 euro exclusief kortingen van de leverancier zelf. De prijs is exclusief de WiReS-adapter om repeaters via internet aan elkaar te linken. Deze kost 139 euro extra.
yaesu_ft2dr_1

Geef een reactie