DVMEGA, DV4mini, 7″ Touch Display Raspberry Pi Fun!

Diverse amateurs waaronder ikzelf zijn aan het experimenteren met een Raspberry PI 2 Model B en het bijbehorende 7″ inch Touch Display. De installatie handleiding van het display vind je hier! De installatie van het display is eenvoudig te noemen alles wordt meegeleverd. Wil je ook een mooie standaard voor je display dan vind je die hier.
Robert, PD0PVL gebruikt het display samen met de Raspberry PI Single band Radio hotspot. De handleiding vind je hier!
IMG_5558IMG_5561IMG_5560IMG_5559

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikzelf gebruik het display met een Rasberry Pi 2 Model B in combinatie met de DV4mini stick. Hiervoor gebruik ik een image van de afdeling A23-Werthem van de DARC. Deze image is zeer compleet met Wifi ondersteuning en benadering van de Raspberry Pi met VNC. Dit geeft een volwaardige hotspot voor DStar, DMR, C4FM en P25. Uiteraard is deze image in het Duits maar is eenvoudig om te zetten naar Nederlands. De Raspberry PI is heel leuk om mee te exprimenteren en op het internet zijn veel handleidingen te vinden.
IMG_5567IMG_5563

IMG_5565IMG_5562

 

 

 

 

 

Johan, PA3ANG is ook aan de slag gegaan met het Raspberry Pi 7″Display. Op zijn blog schrijft hij:

De Rapberry Pi compleet.

Het heeft lang geduurd, maar de Raspberry Pi Foundation heeft nu ook een ‘origineel’ bij de Raspberry behorend TFT scherm het levenslicht laten zien. Een 7″ groot scherm, dat via de flatcable wordt aangesloten op de RPi print. (folder)

Op de website Tweakers.nl kunnen we het volgende lezen:

De Britse stichting achter de Raspberry Pi heeft een 7″-touchscreen voor de kleine computer aangekondigd. Het scherm heeft een resolutie van 800×480 pixels en ondersteunt aanrakingen met maximaal 10 vingers tegelijkertijd.

Het scherm biedt kijkhoeken van 70 graden en de achterkant is van metaal voor extra stevigheid. De stichting die de Raspberry Pi ontwikkelt, claimt gekozen te hebben voor een industrial-lcd, vanwege de kwaliteit en betere leverbaarheid. Om de Raspberry Pi met het touchscreen te verbinden, levert de stichting een driverboard dat voorziet in dsi-naar-dpi-conversie. Dit board is aan de achterkant van het scherm vast te zetten. De Raspberry Pi is op zijn beurt optioneel op het driverboard vast te zetten en het bord moet met de displayconnector aan de Pi verbonden worden voor het beeld.

Stroom kan het scherm via een additionele voeding, usb of gpio-jumpers van de Pi betrekken. Ook het toevoegen van een extra scherm via hdmi is mogelijk. Het verbruik van het scherm ligt op 2,25W en de afmetingen zijn 194x110x20mm. De touchscreenfunctionaliteit berust op Kivy, een in Python geschreven library voor het ontwikkelen van nui-apps. Het scherm kan onder andere gebruikt worden om tablets of afstandsbedieningen op basis van de Pi te maken.

In elkaar zetten is een flutje van een cent . Hier is een nauwkeurige handleiding te vinden.

2015-10-01_001_3

Mijn uiteindelijke opbouw, waarbij ik een PiBow behuizing gebruik. Best een stevige en compacte constructie. Niet echt plat, maar als je hem op het bureau hebt staan prima te gebruiken en het ziet er nog best kek uit ook.

2015-10-01_001_2

Je moet wel een goede 5 volt USB voeding gebruiken. Minimaal 1 Amp. Zeker in de opstelling zoals je op de foto ziet met een RTL-SDR dongle aangesloten. Prachtig mooi beeld van het spectrum rond 430.150 MHz met de carrier van PI2NON zichtbaar en ook een klein paaltje van PI2ASN op 430.050.

Getoonde configuratie:

  • Raspberry Pi type B, versie 2
  • Raspberry Pi 7″ TFT screen
  • Ritek RII-MWK12-WS-BK wireless keyboard / mouse
  • König WiFi 150Mb USB dongle
  • USB BlueTooth dongle
  • PiBow housing / stand
  • 5V, 2 Amp USB travel adapter

De Bluetooth dongle gebruik ik om verbinding te maken met de Patriot, zodat ik de Raspberry Pi als frequentieaflezer kan gebruiken.

Geef een reactie