Ondersteuning Tytera/TYT/Retevis MD380 in het selfcare center

Vanaf vandaag is er ook ondersteuning voor de Tytera / TYT / Retevis MD-380 in het selfcare center.

Zie plaatje:

380selfcare

Dit betekend zo veel dat het nu mogelijk is om SMS berichten te verzenden en te ontvangen met deze radio. Dit is te testen door een SMS te maken met:

weer [woonplaats]  (bijvoorbeeld: weer urk) naar 9990 te sturen

De ondersteuning betekend ook dat je tussen Hytera en de MD-380 en Motorola en de MD-380 berichten kan sturen mist beide radio´s niet op de zelfde repeater in het zelfde tijdslot zitten (!!)

De BrandMeister server moet namelijk het SMS bericht eerst vertalen, anders snapt de andere radio er niks van.

Voorbeeld: Als iemand een SMS van zijn TYT MD-380 wil sturen naar iemand met een Motorola radio die op de zelfde repeater zit en op het zelfde tijdslot dan zend de repeater het SMS bericht rechtstreeks door en komt niet eerst ´langs BrandMeister´. Omdat het SMS bericht in TYT taal bij de Motorola aan komt snapt de Motorola radio er niks van.

Zitten beide stations op de zelfde repeater maar alle twee op een ander tijdslot ingelogd, dan is er niks aan de hand. Dit komt omdat de radio aan wie het SMS bericht is gericht niet rechtstreeks in contact staat met de verzender, en het SMS-je naar BrandMeister gestuurd wordt om de radio te ´zoeken´ voor wie het bericht is bestemd.

BrandMeister weet dat de geadresseerde niet TYT maar Motorola spreekt en zal het bericht dan eerst ´vertalen´.

Dit is nog wat onhandig omdat je van elkaar vaak niet weet op welke repeater en op welk tijdslot je bent aangemeld.

Trouwens, de TG waar de radio´s in hangen is totaal niet van belang omdat het hier om data en niet om spraak gaat.

We hebben inmiddels een oplossing uitgedacht maar is nog niet uit-ontwikkeld zodat et niet uit maakt als twee radio´s van een verschillend merk in het zelfde tijdslot op de zelfde repeater zitten. Zoals altijd is oplossingen bedenken veel gemakkelijker dan ze uit te werken naar iets dat werkt, maar het gaat er zeker komen 🙂

Dus als mensen een TYT / Tytera / Rete-fris MD-380 hebben dan dient men zich te spoeden naar de selfcare https://www.dstar.su/selfcare/#hdmr en de optie ¨Chinese Radio¨ te selecteren voor optimale ondersteuning.

 

73s

Raphael
PI1SPA

Comments are closed.