Grote wijziging aan PI6ZTM Tetra

Al enige tijd is er in de Haagse regio een TETRA TMO-repeater actief vanaf de Cellnex-toren in het Bezuidenhout. Ter info : TX 438.4500 MHz – RX 430.8500 MHz.

(TMO staat voor Trunked Mode Operation en is de tegenhanger van DMO dat staat voor Direct Mode Operation. Met TMO werk je via apparatuur die onderdeel is van een telecominfrastructuur en met DMO werk je zonder tussenkomst van netwerkapparatuur : Red.).

De performance (het bereik, Red.) van de TMO-repeater liet echter te wensen over : het relais was in de praktijk slechts in een relatief klein gebied goed te gebruiken. De oorzaak hiervan bleek te liggen in de aanwezigheid van een groot aantal intermodulatieproducten op de ingangsfrequentie van het relais. Dit als gevolg van het grote aantal hoogvermogen omroepzenders op de toren.

Vele pogingen om hierin verbetering aan te brengen mochten dit helaas niet oplossen. Uiteindelijk is ervoor gekozen het geheel te verhuizen naar de locatie Maanweg om tot een betere werking te komen. Tegelijkertijd hiermee is het geheel verbonden met het nieuwe TetraPack netwerk. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om andere TETRA-gespreksgroepen te benaderen en is een koppeling met andere digitale voice-modes mogelijk.

Het nieuwe netwerk heet “TetraPack”. Zie voor meer info : https://wiki.tetrapack.online. TetraPack is een internationaal netwerk waarmee meerdere repeaters met elkaar worden verbonden met behulp van een hiervoor speciaal ontwikkelde Server Core, vanuit welke een koppeling gemaakt is met de Master Server van TetraPack.

Omdat het relais nu onderdeel is van een groter geheel, ontkomen we er niet aan de netwerkparameters aan te passen. Ook een nieuwe codeplug is hierdoor noodzakelijk, zonder deze aanpassingen zal uw portofoon of mobilofoon zich niet meer kunnen aanmelden. Aanmelden kan bovendien alleen met een geldige DMR ID : is de ID niet geldig, dan zal de koppeling met BrandMeister niet beschikbaar zijn.  Een DMR ID kan worden aangevraagd via : https://www.radioid.net/register.

Voor een aantal veel gebruikte apparaten is een kant en klare codeplug beschikbaar, deze zijn te vinden op de Codepluggen-pagina op deze site. We gebruiken in Haaglanden TG55 welke in de map Nederland terug te vinden is. Er wordt gekeken of er een programmeersessie georganiseerd kan worden waar we iedereen kunnen helpen met het opnieuw programmeren van de apparatuur. Zodra hierover meer bekend is, laten wij dit weten, óók via een nieuwsbericht op deze website.

Veel plezier met de nieuwe TMO-repeater op de nieuwe locatie ! We horen graag wat jullie ervaringen zijn.

De crew van PI6ZTM

Comments are closed.