Indianen verhalen

PD355Bron: ham-dmr.be door ON4AKH

Vanuit de druk bezochte ham beurs in Wetteren bereikte me het volgende verhaal. De PD365 portables zouden het netwerk verstoren omdat die niet gesynchroniseerd zijn met het netwerk. Volgens sommigen is het zenden van de RRS (Radio Registry Service) een synchronisatie met het DMR netwerk. Dit is zeer zeker niet het geval. RRS is een data pakketje zoals ieder ander. Het is een methode om aan een server ergens in het DMR te laten weten ‘Hé, ik ben online’. Die server moet daar dan een bevestiging op sturen en vraagt dan aan het toestel om zich binnen X tijd nog eens te melden. In het Belgische netwerk staat dit op 1800 seconden. Het niet sturen van RRS heeft echter geen enkele invloed voor de rest op voicecalls of het versturen van tekst berichtjes.

Dus is een PD365 storend voor het netwerk ? ABSOLUUT NIET.
In tegendeel, aangezien deze toestelletjes geen RRS of GPS data zenden, belasten ze het netwerk minder dan toestellen die dit wel doen.

Wat we wel merken is dat deze toestelletjes die vaak als instap model gekozen worden om de eerste stapjes op DMR te zetten, het iets lastiger hebben om op RF gebied over de repeaters heen te komen. Nochtans zijn deze toestelletjes op RF gebied zeer performant. Maar 3 Watt op interne antenne blijft 3 Watt. Je gaat hiermee nooit een mobiel toestel met 25 Watt en een buiten antenne verslaan.

Dus PD365 eigenaars, vrees niet, U stoort het netwerk niet. Hoe er juist rekening mee dat alhoewel je het relais soms perfect kan ontvangen, je er zelf niet altijd goed overkomt.

Geef een antwoord