Eerste Review DV4mini

DV4minilogo2Bron: PA3GER

Johan, PA3GER heeft een eerste review geschreven over zijn bevindingen met de DV4mini. Hij schrijft het volgende:

IMG_1104De bij @hamshop bestelde DV4mini inmiddels ontvangen.  Mooi moment om er eens mee te gaan stoeien. De benodigde software al eerder op een (dual-boot) laptop gezet wat draait op Windhoos 8.2 en Linux Mint 17.2 en gekozen voor de Linux versie. De software is gratis te downloaden op de site van de makers,  http://dv4m.ham-dmr.ch/ in zowel een windhoos als linux-versie, 32 bits of 64 bits naar keuze.

De Linux “installatie handleiding” is duidelijk en alles wordt stap voor stap uitgelegd en met foto’s ondersteund. Wel goed lezen en geen stap overslaan…. (het document heet “Ubuntu_Installationsanleitung.pdf” en is in het Duits geschreven, mooi moment om je Duitse taal op te halen ; -) echter al wordt er vermeld dat het getest is op een Ubuntu 12.04 versie, op mijn Mint 17.2 versie draait de software probleemloos.

De DV4mini werd niet herkend door de Linux-software. Maar zoals een goed amateur betaamt eerst proberen en dan pas de manual lezen als het niet werkt.  In linux moest de “rechten” voor de DV4mini nog goed gezet worden, dat doe je door in Terminalvenster naar de dv4mini directory te gaan en dan met chmod 755 * de bestanden uitvoerbaar/executable maken (vergeet dat sterretje niet).

Na dat gedaan te hebben werd de DV4mini dongle herkend en  was er verbinding met het D-Star netwerk.  De eerste verbinding was met Bert PE1KZU op DCS007-B en de eerste indruk is goed. Voor D-Star kan er naast DCS ook gekozen worden voor XRF reflectors of de gewone REF reflectors. Door mij getest op DCS007-B, XRF088-A en REF001-C en alles werkt en klinkt goed.

De software (v1.4 en v1.5.1) ondersteund vooralsnog in de DMR mode alleen maar tijdslot 2 talkgroep 9, dus 4500 t/m 4504, meer nog niet. Hopelijk wordt dat in latere versies uitgebreid met tijdslot 1. Het zal wel aan mij liggen maar DMR klinkt niet helemaal lekker, hapert af en toe wat, soms niet goed verstaanbaar, in tegenstelling tot D-Star, wat wel goed klinkt.

Verder ondersteund de DV4mini nog Fusion C4FM, met slechts één reflector ergens in Duitsland.  Of Fusion ooit van de grond gaat komen is nog afwachten.

DV4mini_control_panel

Op de website waar de software te downloaden is, staat ook een map met de naam “testversionen”.  Daar stond een Beta-versie v1.5.1 en deze ook maar eens uitgeprobeerd. Deze versie 1.5.1 ondersteund naast de drie eerder genoemde modes nu ook P25, wat een amateur variant is van het wellicht bekende Tetra protocol, echter is daar niet compatible mee (voor zover op internet over te lezen is). Nog nooit van gehoord, bezit er ook geen apparatuur voor dus leuk dat het kan, alleen zie ik de amateurs daar niet zo gauw mee aan de slag gaan.

Wil je met de eerder genoemde modes aan de slag dan zul je wel voor iedere mode een daarvoor geschikte porto (D-Star, DMR, C4FM of P25) moeten hebben, wat misschien niet voor iedereen is weggelegd.

Als laatste opmerking: mijn exemplaar hing met een plakbandje aan elkaar. Toen ik het plakbandje verwijderd had, viel de behuizing uit elkaar. Waar een tyrapje al niet goed voor kan zijn…. zie de foto, dus ik heb de enige dongle met een tyrap!

Tot zover dit review….

Geef een reactie