Digital Voice voor de zendamateur

DKARSBron: DKARS magazine
Door Peter PA3PM

September stond in de digitale zendamateur wereld vooral in het teken van de lancering van de DV4mini. Deze USB stick van Duitse afkomst moet vooral een uitkomst gaan bieden voor zendamateurs die geen D-Star, DMR, APCO P25 en of C4FM System Fusion repeater in hun directie omgeving hebben. De DV4mini is verlengstuk van je computer om een zogenaamde hotspot, zeg maar thuis-repeater, te realiseren. De stick bevat een krachtige 32-bit microcontroller, een complete 70 cm repeater en een modulator/demodulator voor GMSK en 4FSK alsmede een USB interface.

De DV4mini heeft geen externe voeding nodig maar wordt gevoed door de USB interface. De stick wordt geleverd inclusief de benodigde software en bevat een SMA connector voor een kleine 70cm antenne. Op D-Star kan de DV4mini gelinkt worden aan de DCS, XRF en REF reflectoren. Op DMR zijn alle beschikbare reflectoren benaderbaar via tijdslot 9-2. De speciale System Fusion reflector FCS001 kan door System Fusion geïnteresseerden worden gebruikt. Lekker voor in de tuin, op de camping, boor of auto, deze stick: er is namelijk ook software beschikbaar voor de Raspberry Pi.

De vraag naar deze USB sticks was zo groot dat de Duitse leverancier heeft besloten ze via andere kanalen te distribueren. Op 10 september vlogen de sticks letterlijk over de toonbank op weg naar hun nieuwe eigenaar. De eerste bevindingen zijn goed te noemen, al moet worden gemeld dat het product nog niet uit-ontwikkeld is. Er is na de release al een firmware upgrade uitgekomen die het gebruik van de stick moeten verbeteren. Zo moet de stick voor een goede werking exact op frequentie staan en mag niet overstuurd worden.

DVMEGA van PE1PLM foto PA3ANG

DVMEGA van PE1PLM foto PA3ANG

In Nederland zit men op dit gebied ook niet stil, want ook de DVMEGA werd binnen de kortste keren geschikt gemaakt om te kunnen werken met de DV4mini software. Dit product waarmee Guus PE1PLM druk in de weer is, mag robuust genoemd worden. Alle componenten worden modulair opgebouwd met behulp van een Arduino of Raspberry Pi. Hou deze ontwikkeling in de gaten want, daar waar je voor de DV4mini minimaal een D-Star, DMR, P25 of Fusion porto nodig hebt, evalueert de DVMEGA door naar een “all digital mode” transceiver.

Voor D-star verwijs ik geïnteresseerden graag door naar NLreflector.nl met het laatste D-Star nieuws. Op DMR gebied staan de ontwikkelingen ook niet stil. In september zijn verder verbeteringen doorgevoerd aan de databases van het DMRplus netwerk. Ook is er overgeschakeld naar de uitgifte van één CCS7 ID. Dit ID is noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van de Digital Call Server voor zowel D-Star als DMR. Via deze databases en dit ID wordt de gehele wereldwijde call-routing geregeld op het DMRplus netwerk. Helaas verlopen deze ingrijpende werkzaamheden aan het DMRplus netwerk niet zonder storing voor de gebruikers. Er “hangen” nu zo’n 20.000 gebruikers en 2000 repeaters aan dit snel groeiende netwerk. We komen nu in een fase aan waarin e.e.a. zal stabiliseren.

DstarDMRC4FMOok in Nederland wordt doorgebouwd aan het netwerk. Er zijn geen nieuwe repeaters bijgekomen, maar de beveiliging van het netwerk is wel geoptimaliseerd. Voorheen was het namelijk mogelijk om met een stukje software in te loggen op een repeater en wijzigingen aan te brengen. Dit was niet te beveiligen! De beheerders van PI1SPA hebben hier een speciale oplossing voor gebouwd waardoor alle Hytera repeaters gekoppeld kunnen worden op een apart netwerk. Er wordt ook over nagedacht om via deze oplossing ook HAMNET beschikbaar te maken voor de repeater locaties, zodat HAMNET via access points vanaf deze repeater locaties kan worden gedistribueerd. Blijf deze ontwikkeling volgen!

Op het C4FM System Fusion front gaat het minder goed. Een aantal enthousiaste repeater beheerders heeft deze nieuwe vorm van digitale communicatie omarmd en een C4FM repeaters aangeschaft. Via een knooppunt genaamde Wires-X hebben deze repeaters contact met elkaar en kunnen gekoppeld worden in en “room” (lees: reflector). De System Fusion apparatuur kan in DN mode werken. Hierdoor kan gelijktijdig spraak en data over het kanaal verzonden worden. Ook is er een VW mode. Dit is een spraak mode van hoge kwaliteit. Sommigen vinden deze kwaliteit beter dan die van DMR. Daarnaast biedt System Fusion uitgebreide GPS mogelijkheden zoals een afstandmeting tussen beide stations door middel van GM oftewel groepsmode. Dit maakt het mogelijk te bepalen of er andere stations in de “groep” beschikbaar zijn. Ook het verzenden van berichten en het versturen van afbeeldingen is mogelijk. De WIRES-X functie maakt het mogelijk vanaf je radio te verbinden met alle gebruikers of rooms in de wereld.
WiresXsetup

Helaas passen System Fusion repeaters niet binnen het huidig beleid van het Agentschap Telecom. Ten tijde van dit schrijven zijn twee aanvragen ter verkrijging van een ATOF afgewezen. De afwijzing berust op twee zaken. Ten eerste is er in de huidige regelgeving bepaald dat er maar één digitale spraak repeater mag zijn binnen een straal van 50 km, en er zouden er te weinig frequenties beschikbaar zijn. Daarnaast kan een System Fusion repeater analoog signaal doorgeven en dat mag niet op het stukje frequentiespectrum dat hiervoor gereserveerd is. Een digitale repeater in het frequentiespectrum zetten dat voor analoge repeaters is gereserveerd is kan natuurlijk ook niet. Zie hier de contradictie!

Maar er is meer. Door een fout in de firmware kan de repeaters alleen op FM out gezet worden. Een firmware upgrade wordt verwacht. Hoe dan ook, het blijft wrang. Daar waar de ons omliggende landen er lustig op los kunnen experimenteren, heeft Nederland op dit moment het nakijken. Hopelijk biedt het voorgenomen besluit het beleid te wijzigen in 2016 wél mogelijkheden om System Fusion repeaters in de lucht te brengen.

Zoals u kunt lezen is het veel te doen in de wereld van de Digital Voice van zendamateurs. Het laatste nieuws leest u natuurlijk op hamdigitaal.nl.
73 de Peter, PA3PM

Geef een antwoord