Het belang van een CSS7 ID

DMR-logoSinds april 2015 wordt er gebruik gemaakt van een CSS7 ID om gebruik te kunnen maken van DMR. Ook het BrandMeister netwerk maakt gebruik van dit numeriek ID dat bestaat uit 7 cijfers. Vanaf november 2015 wordt voor Nederland de controle op de database, waarin uw gegevens worden opgeslagen, en het beheer uitgevoerd door één van de repeater beheerders namelijk William PE1BMM.

Omdat er op de diverse fora wat niet op waarheid berustende verhalen rondgaan is het wellicht ter verduidelijking goed een en ander nader te belichten.
Om te beginnen heeft het CSS7 ID niets te maken met het DMRplus netwerk of het ontwikkelteam. Het DMRplus ontwikkelteam heeft het CSS7 ID wel heel ver doorgevoerd in alles wat zij hebben ontwikkelt. Als je kijkt op xreflector.net zie je dat het CSS7 ID bij bijna iedere service of het nu DMR, DStar, C4FM, DPMR of P25 is overal wordt het ID voor gebruikt.

Het 7 cijferige ID is bedacht door de mensen achter het DMR-MARC (Motorola) netwerk. DMRplus maakt net zoals BrandMeister gebruik van dezelfde database. Anders dan bij DStar kan er geen gebruik gemaakt worden van “call routing” omdat in een DMR radio alleen een ID bestaande uit 7 cijfers kan worden ingevoerd en geen “call”. Er moet dus altijd ergens een database draaien die de koppeling tussen het ID en de Call maakt.

Het 4 cijferige nummer systeem dat gebruikt werd voor het CSS7 ID was totaal opgebruikt waardoor er een nieuw systeem moest worden bedacht. Het 4 cijferige nummer werd alleen gebruikt voor DStar toepassingen. Hiernaast was het oude systeem ongestructureerd en bijna niet te administreren.

Er zijn toen twee besluiten genomen om te komen tot een nieuw systeem. Ten eerste is besloten om gebruik te maken van het DMR ID systeem bestaande uit 7 cijfers, ten tweede iedereen te voorzien van een nieuw nummer.

De keuze om iedereen een nieuw ID te geven heeft vooral kwaad bloed gezet bij DStar gebruikers omdat zij het ID dat zij al jaren hadden zijn kwijtgeraakt. Voor DMR gebruikers was het wat makkelijker zij konden hun ID behouden, deze had namelijk al 7 cijfers. Natuurlijk verloop een migratie tussen de verschillende databases niet zonder slag of stoot en we herinneren ons allemaal nog de problemen die dit gaf ook op het DMR netwerk.

Voor Europa is Heinz, DD9KA verantwoordelijk voor de database en Nederland heeft zoals gezegd een eigen ID-team dat wordt vertegenwoordigd door William, PE1BMM. Alle aanvragen voor een ID in Nederland worden op juistheid beoordeeld en aan de database toegevoegd.

De keuze voor een 7 cijferig ID wordt helemaal duidelijk als je weet dat de database op dit moment meer dan 22000 records bevat. In een 4 cijferig systeem past dit natuurlijk niet meer.
Het is een enorme klus de database op orde te houden en dagelijk zien wij tientallen records voorbij komen die moeten worden beoordeeld.

Er is ook veel kritiek ontstaan over het feit dat je een nieuw ID krijgt als bijvoorbeeld je call wijzigt. Dit heeft een technische achtergrond. Omdat je gegevens zijn opgeslagen in de database kan het weken duren voordat de gegevens worden bijgewerkt. Dit gebeurd pas bij een volledige reload van het gehele database systeem. Omdat de pluggenbouwers maar ook verschillende dashboards gebruik maken van de CSS7 database worden daar dus ook de gegevens niet goed weergegeven als de database niet is bijgewerkt.

Ook in Nederland kan je indien er iets wijzigt alleen een nieuw ID aanvragen. Wel kan een ID snel uit de database verwijderd worden. Hoe je een (nieuw) ID aanvraagt zie je hieronder.

Ook bestaat er een misverstand over misbruik van een CSS7 ID. Men denkt dat deze niet misbruikt kunnen worden omdat de call onlosmakelijk is verbonden met het ID nummer. Dit is niet juist!
Iedereen kan een willekeurig ID van een Dashboard plukken in dit in een radio invoeren en zich voordoen als iemand anders. Wel is, indien dit zou gebeuren, te herleiden wie op welk moment gebruik gemaakt heeft van het netwerk en via welke repeater. Wees ervan overtuigd dat repeaterbeheerders hier op letten en bij misbruik van iemands call een rapport zullen indienen bij het AT.

Door het gebruik van CSS7 ID’s voor diverse toepassingen zoals DStar en DMR gaan in de nabije toekomst het aantal Nederlandse ID’s niet meer passen in de codepluggen.
Er wordt daarom gewerkt aan een database van werkelijke gebruikers van het Nederlandse BrandMeister netwerk. Deze gebruikers zullen dan een plaatsje krijgen in de codepluggen zodat zij op de radio zichtbaar zullen zijn.

Wil je een eigen CSS7 ID aanmaken klik dan hier! Of klik op de menuoptie “Operationele linken” hierboven!
CSS7 reg 0Kies optie 1, “Register services for an individual callsign (no repeater!)” en vul je callsign in. Klik op “OK”.
CSS7 reg 1
In Step 2 kies je voor optie twee “Request a DMR-ID to use a DMR-network”. Klik op “OK”.
CCS7 reg 2In Step 3 vul je gegevens in, bij “Nickname” kan je gewoon je voornaam invoeren.
Controleer goed of je alles juist hebt ingevoerd voordat je op “OK” klikt.
CSS7 reg 3Als laatste stap maak je een foto of een scan van je registratie bewijs en selecteer deze foto of scan door middel van de knop “Bladeren”. Klik hierna op “OK”‘.

De aanvraag wordt nu verzonden naar het ID-team en beoordeelt. Je ontvangt na goedkeuring een bericht met je nieuwe CSS7 ID nummer.

Wil je snel je ID verwijderen klik dan hier!

Nog even wat informatie voor een ieder die het nog niet weet.
Gebruikers ID’s bestaan uit 7 digits: XXXYZZZ
waar XXX= Landcode
Y= Provincie
ZZZ= Opvolgend gebruikersnummer
2041037 (Het CSS7 ID van PA3PM)  is dus: 204(Land), 1(Noord Holland), 037 (Gebruikersnummer PA3PM)

ID scheme

 

 

 

 

 

Met dank aan Hans DL5DI voor de achtergrond informatie en William PE1BMM.

Comments are closed.