PI2BRD geactiveerd als DMR repeater

Gisteren is in de Baronie stad Breda de DMR repeater PI2BRD geactiveerd. Henk, PE0SSB bericht:

Op 19 mei zijn we hier in Breda flink aan de bak geweest met het upgraden van de repeater infrastructuur van West-Brabant.
We hebben naast het opzetten van een 5-GHz Hamnet testlink tussen Breda en Eindhoven en het vervangen van de 45 jaar oude Storno 2-meter repeater, de laatste hand gelegd aan de migratie van PI2BRD als DMR-repeater.

Hamlink:
Er is nu een 43-Km radiolink tussen Eindhoven en Breda opgezet met als doel de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. Ondanks de lage signaalsterkte blijkt de verbinding stabiel en wordt de link in Eindhoven al actief gebruikt. De bedoeling is dat deze link onderdeel wordt van de draadloze Hamnet infrastuctuur. De 50-Km Hamnet radiolink tussen Breda en Nieuwegein draait intussen ook al zo’n 6 weken en is dé netwerk-verbinding voor de DMR repeater van Breda.

DMR:
Van Agentschap Telecom is de toestemming verkregen om PI2BRD zowel in analoge als digitale mode te mogen gebruiken. Dit heeft ons doen besluiten om PI2BRD primair als DMR repeater te gaan inzetten. Hiervoor was enkele weken geleden al de eveneens 45 jaar oude Storno CQF663 vervangen door een Motorola MTR3000A base station repeater.
De DMR-repeater werkt dus op het “oude” frequentiepaar 430.325 / 431.925 met colorcode 1. De DMR repeater zal onderdeel gaan uitmaken van het Brandmeister netwerk (ID: 204510).
Op dit moment zijn via de gebruikelijke websites al codepluggen beschikbaar met deze nieuwe gegevens.
De MTR-3000A heeft de mogelijkheid om in mixed mode te werken. Hierdoor kan zowel DMR als analoog verkeer verwerkt worden op de MTR. Er zijn hier al proeven mee gedaan maar de netwerkverbinding blijkt dan niet goed te werken.
Er zullen de komende tijd nog verschillende proeven worden gedaan om dit verder uit te zoeken. Om analoge gebruikers een storingsvrije ontvangst te gunnen zal in analoge mode een CTCSS-toon worden meegezonden van 123 Hz. De CTCSS-ingangstoon blijft 71.9 Hz.

2-meter repeater:
De bejaarde Storno CQF613 2-meter repeater is vervangen door een MX-800 van Spectra Engineering. Dit is een modern apparaat dat ons de mogelijk geeft om weer voor vele jaren repeaterdiensten te kunnen aanbieden aan de amateurgemeenschap. Na 10-tallen jaren trouwe dienst bleken de CQF6xx repeaters toch wel aan het einde van de levensduur gekomen te zijn en was het in stand houden ervan een steeds vaker terugkomende activiteit geworden.

Control:
Het bijzondere van de bovenstaande upgrades is dat ik nu op afstand de opgestelde repeaters en linken kan monitoren en configureren. Hiervoor is een server-pc opgesteld op de flat aan de Bisschopshoeve die via Hamnet benaderd kan worden. Dit toont nog maar eens aan dat hamnet een welkome aanvulling is op onze radio hobby waarmee we als beheerders van technische infrastructuren, maar ook als gebruikers van steeds meer digitale diensten, steeds meer geweldige mogelijkheden beschikbaar krijgen!

Met dank voor de hand- en spandiensten aan:
Gerard PB4DX
Louis PA2LP
Han PA0JEN
Kees PA0KBT
Roberto PB5X
Hans PA0HWB
Ted PE1NVY

73
Henk
PE0SSB

Frequentie: 430.325 Mhz Colorcode 1   1.6 MHz + shift

Comments are closed.