Hobbyscoop goes System Fusion….

Bron: hobbyscoop.nl

Op de facebookpagina van Hobbyscoop hadden we het al gemeld: PI1NOS zal opnieuw in de lucht komen als System Fusion (C4FM) repeater vanuit de Alticom toren in Hilversum! Inmiddels hebben we de daad bij het woord mogen voegen en is de repeater geinstalleerd met een antennehoogte van een lieflijke 150 meter! PI1NOS is inmiddels voorzien van alle nodige updates zodat de repeater klaar is voor gebruik in combinatie met de Yaesu Wires-X networking solution. De repeater is daarmee verbonden met het wereldwijde Yaesu communicatienetwerk zodat iedere Fusion gebruiker toegang heeft tot andere systemen en gebruikers.

Alsof dat nog niet genoeg is is er méér System Fusion nieuws! Ook in Amsterdam heeft Hobbyscoop System Fusion geactiveerd! De Repeater is daar geactiveerd als PI1AMS en deelt de lokatie met de DMR repeater. De host is Peter, PA3PM; hij heeft in de afgelopen periode eveneens alles in orde gebracht en nu de vergunning binnen is hebben we het geheel geactiveerd.

Het in orde brengen van de repeaters had beduidend meer voeten in aarde dan oorspronkelijk voorzien. Yaesu heeft ingrijpende veranderingen doorgevoerd om Fusion functioneel op te waarderen tot een gebruikersstatus die vandaag de dag verwacht wordt door de digitale radiozendamateur. De update bestond uit veel afzonderlijke processen die in acht (!) stappen doorlopen moest worden. Dit lukte waardoor we de hardware weer ‘montagefit’ konden noemen. Ook blijkt een modificatie te bestaan voor de zender, ter voorkoming van schade aan de eindversterker. Hulp kwam hierbij uit de hoek van Leo Duursma, PA0LMD, die de modificatie kits bij Yaeso heeft besteld. Leo, hartelijk dank voor jouw ondersteuning hierin. Wil je ook controleren of jouw fusion transceiver technisch helemaal up to date is, neem dan contact op met radioamateurshop.nl.

Beide repeaters zijn gekoppeld middels Wires-X waardoor ook netwerk koppeling beschikbaar is. De repeaters bevinden zich in de room “hobbyscoop-nl”en ondertussen hebben zich al verschillende gebruikers aangemeld in deze room. Ook op Brandmeister kan meegepraat worden middels de talkgroup 20401. Voor System Fusion gebruikers is het daarbij wel noodzakelijk dat de transceivers zijn ingesteld op DN ofwel Digital Narrow mode, aangezien deze compatible is met de DMR codec…

Samengevat:

Repeaters worden gebruikt in Automatic Mode Select (AMS) waardoor je er zowel in digitale spraak als ook in analoge FM mee kan werken, CTCSS in en uit is 88,5. Let op: koppeling naar Brandmeister werkt uitsluitend in DN (Digital Narrow) mode…

Comments are closed.