MMDVM en DAPNET Pager Fun!

De laatste tijd heb ik het één en ander gelezen over DAPNET het duitse hampager.de project. Na een bezoek van Jonathan G4KLX, zeg maar de vader van de MMDVM, aan Friedrichshafen zijn plannen gesmeed om het POCSAG pager protocol op te nemen in de MMDVM software. Tijd om het eens uit te proberen. Wat heb je nodig:

Een MMDVM, zelf gebruik ik een MMDVM_HS_HAT als hotspot van Flo, DF2ET en Mathis, DB9MAT.
Op deze MMDVM moet minimaal de firmware v.1.4.1 draaien.
Je hebt nodig een Raspberry Pi Zero W. Op deze Pi Zero draait een image van Pi-Star gemaakt door Andy, MW0MWZ waarvan minimaal Pi-Star versie 3.4.16 geïnstalleerd moet zijn.
Ik maak ook gebruik van een NEXTION schermpje van 2.4 inch met hierop de layout “Model 7 – FLAG-2.4_inch-SIMPLEX-v2.1a.HMI” gemaakt door Rob, PD0DIB.
Ook heb je een POCSAG pager nodig, er zijn er verschillende maar ik gebruik de Alphapoc 602R met een in te stellen frequentiegebruik van 437-441 Mhz.
Nu je dit allemaal hebt kan je je aanmelden bij DAPNET web via https://hampager.de. Je krijgt dan een inlogcode.

Via het ticket systeem kan je je MMDVM hotspot aanmelden als transmitter en na het invullen van je gegevens ontvang je een DAPNET AuthKey. Deze key kan je invoeren in configuratiescherm van Pi-Star.
Vanaf dit moment kan je POCSAG zender zien op de kaart bij DAPNET.
Hierna kan je pager instellen. DAPNET maakt gebruik van Rubrieken waar je berichten van kunt ontvangen en in de Alphapoc kan je er 7 instellen in zogenaamde RIC’s (Radio Identity Codes). RIC 1 wordt gebruikt voor je eigen RIC in mijn geval is dat mijn DMR-CCS7-ID. Via deze Rubrieken kan een bijvoorbeeld een bericht worden verzonden naar alle pagers in Nederland of een automatisch bericht worden ontvangen met DX meldingen.
Ik heb onderstaande RIC’s in mijn pager gezet.
Hierna kan het ontvangen van de pager berichten beginnen. Het voelt allemaal heel retro maar het is natuurlijk erg leuk hiermee te experimenteren. Het mooie is dat de MMDVM hotspot gewoon je DMR, DStar, YSF, P25 en NDXN communicatie blijft doorgeven. Valt er een pauze dat worden klaarstaande POCSAG berichten verstuurd op 439.9875 Mhz. De MMDVM hopt dus even naar een andere frequentie. Overigens lijkt de QRG 439.9875 Mhz niet zo goed gekozen omdat deze in Nederland is voorbehouden aan DGPS toepassingen. Gelukkig kan je zelf een andere QRG instellen.

DAPNET maakt op dit moment een enorme groei door en en zijn plannen voor DAPNET 2.0!

Veel plezier met je pieper en stuur eens een berichtje!

 

Comments are closed.