Van Digital Mobile Radio naar Digital ATV

Na jaren gebruik te maken van DMR was het tijd om iets te doen met Digitale Amateur Televisie. Ook was ik al enige tijd de ontwikkelingen aan het volgen van de ADALM Pluto een Software-Defined Radio Active Learning Module van Analog Devices. Deze SDR kan zowel ontvangen als zenden. Prima te gebruiken voor allerlei experimenten en met bijvoorbeeld SDR#, SDRAngel en SoapySDR. De prijs van deze SDR bedraagt 99 dollar (85 euro) en dat is natuurlijk niet te kostbaar. Bestellen kan je hem bij DigiKey of Mouser. Ik heb hem vooral aangeschaft omdat de DATV-Express software, ontwikkelt door Charles G4GUO, is aangepast voor de ADALM-Pluto SDR. De software bevind zich op dit moment nog in de beta fase maar werk prima. De software is hier te downloaden.

Na ontvangst van de ADALM-Pluto was het tijd voor een eerste test. In de video hieronder zend ik het DVB-S video signaal uit via de ADALM-Pluto en ontvang dit op met DVB-S ontvangertje zonder dat hier een LNB op is aangesloten. Voor het schakelen van de testbeeldjes en de webcams gebruik ik de vMix production software.

Na dit experiment de SDR maar eens meegenomen naar Radio Club ’t Gooi PI4RCG om hem eens aan de meetapparatuur te hangen. Op 23 cm komt er bij TX 0 dBm ofwel 1 mW uit. Dit lijkt niet veel maaar tot onze verbazing was het voldoende om met dit signaal aan de buitenantenne over de repeater PI6HVS te komen. Op 13 cm komt er uit de TX -4dBm ofwel 0,4 mW. Ook dit signaaltje kwam over de repeater heen al moesten Paul, PE1RJV en John PD2PRT alles uit de instellingen halen om dit te bereiken.
      

 

Inmiddels had Rene, PE9RX ook zijn ADALM-Pluto SDR binnen en na wat geëxperimenteer en hulp van Edwin, PD2EBH lukte het Rene om over de repeater PI6ATV te komen met 200mW. Hiervoor gebruikte hij twee in serie geschakelde SPF5189 ampifiers zoals verkrijgbaar op Ebay. Vanuit Waddinxveen hebt je het dan over 27,9 km.

Ik had ook nog zo’n printje liggen van Makis, SV1AFN. Dit aangesloten op de ADALM-Pluto en met ongeveer 4mW in de 10 elements EPS antenne richting Ijsselstein. Ook mij lukt het om met deze minimale middelen over de repeater PI6ATV te komen 43 kilometer van Amsterdam.

Het mooie van Digitale Amateur Televisie is dat je een fantastisch strak beeld maakt zonder ruis. Het beeld is er wel of is er niet. De stap van Digitale Mobile Radio naar DATV met een SDR is klein. We zijn immers al gewend aan dongles en hotspots en aansturing via PC of laptop. Daarom is er geen enkele reden om niet ook eens van DATV te gaan experimenteren. Overigens is filteren van het signaal noodzakelijk! De ADALM-Pluto zet naast het signaal alle harmonische in de lucht. Wil je met DATV beginnen dan is dit een leuke instap mogelijkheid. Voor het geld hoef je het niet te laten.
We zien graag de plaatjes van jullie verschijnen op de DATV repeaters en deze kan je ook volgen op bijvoorbeeld een livestream.

Hou ook de ontwikkeling van de ADALM-Pluto in de gaten want er komen nog veel meer toepassingen aan!

 

Comments are closed.