Retevis RT52

Bron: PA3ANG.nl

Een poging van een Chinees bedrijf om een voor de radioamateur geschikt product op de markt te brengen.

In het kader van “doe eens gek en schaf nog eens een Chinees kopieer product aan”, heb ik een Retevis RT52 laten komen. Besteld op internet via eBay en geleverd via Amsterdam vanuit Duitsland. Vraag niet hoe het kan, maar zonder kosten, inklaring en belasting heb ik de porto afgeleverd gekregen. In een plastic zak waar een beschadigde doos in zat, maar de porto was heel.

In de doos zat een porto, antenne, programmeerkabel, lader en tafelhouder een polsbandje en de User’s Manual. Geheel compleet dus. 

De porto heeft een krachtige 2200 mAh Li-ion accu en ligt robuust in de hand (12x6x4 cm). De bijgeleverde antenne lijkt goed te werken. Het display is een beauty; een OLED met zeer goed contrast. Het is een kleurenscherm, maar gebruikt voornamelijk witte karakters op een zwarte achtergrond. Het is een dualbander (2m en 70cm) voor DMR Tier II en Analoog en je kunt vrijwel alles instellen zonder hulp van een PC. Ideaal dus voor reizen naar onbekende plekken. Even checken met RepeaterBook op de smartphone of er een BrandMeister repeater in de buurt is, de parameters instellen en kletsen maar. Je kan dus zeg maar zonder codeplug een repeater aanspreken en op het netwerk komen. Wel moet je de talkgroep waar je mee wil werken in de contactlijst hebben geprogrammeerd.

Een mooie porto dus, maar ook wel een aantal door mij geconstateerde nadelen aan deze porto: (niet amateur vriendelijke zaken zullen we maar zeggen)

 • Dualbander met ‘Dual Watch’. Dat is wel beide banden monitoren, maar zodra op één van de twee ontvangst is dan wordt het andere kanaal uitgeschakeld. Niet bruikbaar dus.
 • Je kunt niet op beide banden luisteren en daarbij tegelijk de kanalen scannen. Nog een vervelende tekortkoming.
 • VFO scannen is niet op ‘bandeinden’ te begrezen.
 • Kleine onvoorspelbare gedragingen van de processor, waardoor de porto met name in DMR mode niet adequaat reageert.
 • Langzame reactie van de processor op commando’s. Bijvoorbeeld snel aan de afstemknop draaien in VFO mode heeft geen effect.
 • Sommige menu items hebben ongebruikelijk namen (bv. Ch Type = Mode en Dual Wait = Dual Watch.)
 • De GPS mogelijkheden zijn niet duidelijk en in de view mode wordt niet real time geactualiseerd bv. tijdens verplaatsen.
 • De CPS software heeft een paar bugs die te maken hebben met een security wachtwoord (die overigens meegeleverd wordt) Ook is de installatie op de PC merkwaardig en niet professioneel.
 • Voor elk kanaal moet ook de RX Group List (RX talkgroep) worden aangemaakt / gekozen.
 • Geen Promiscuous Mode.
 • De manual is slecht vertaald, zoals bij alle Chineese clonen. 

Een ander issue is de sterkte van de audio uit de luidspreker tussen DMR en Analoog. In Analoog is de set niet echt aangenaam en in DMR mode aan de zachte kant in de auto. Tja je kunt niet alles hebben. De set heeft wel een continue regelbare LF regeling en dat is heel fijn. Je kunt hem daardoor dus ook heel zacht zetten. (XYL vriendelijk)

De bediening is verder toch redelijk intuïtief en zoals gezegd kunt je alle belangrijkste DMR instellingen via het menu veranderen, ook in VFO mode.

Er kunnen 10.000 contacten in de Contact Lijst (Talkgroepen en Callsigns) en daarnaast kun je ook nog 100.000 DMR ID’s opslaan in een DMR Database. Er wordt in beide lijsten gezocht naar de ontvangen DMR ID en vervolgens getoond op het OLED scherm.

DMR Database , Contactlijst , Standby

Omdat ik geen gebruik maak van ‘bestaande’ codepluggen en ook geen nut zie in het uploaden van alle ca. 120.000 uitgegeven DMR ID’s doe ik het volgende:

 • Download alle Nederlande ID’s via amateurradio.digital
 • Macro-tje runnen in Excel en uploaden in de DMR Database
 • (Eventueel kun je nog een paar landen toevoegen als je maar niet boven de 100.000 komt. NB: Laat the USA eruit en je het 54K minder aan ID’s.)

Voor de Contactlijst (max. 10.000) doe ik een zoekfunctie op BrandMeister TG 91. Van alle op die talkgroep gehoorde ID’s selecteer ik alleen de stations die daar meer dan 10 keer gelogd zijn. Vervolgens weer een macro-tje en uploaden naar de proto.

Omdat ik alleen maar qrv ben op de Nederlandse talkgroepen en op TG91 heb ik daarmee 99% van de calls paraat in de RT52.

En… heb je hem nog? is vaak een vraag die de mede amateurs aan mij stellen. Nou… ik ben niet ‘flabbergasted’ van deze porto. Misschien dat er nog een firmware update komt om een paar eerdergenoemde problemen op te lossen, maar qua amateur vriendelijkheid is hij geen topper. De porto doet hij wat hij moet doen, de modulatierapporten zijn goed en de batterij gaat lang mee. Hij is robuust en het OLED display is super. 

Tot slot nog de CPS Software. Zoals je ziet heb ik echt een minimale codeplug. Er is nog wel een nadeel en dat is dat je met de porto geen talkgroep code kunt instellen / programmeren. Hiervoor heb je helaas de CPS nodig. Misschien dat ik gewoon alle talkgroeps in de porto programmeer. Calls zijn eigenlijk niet zo belangrijk want : 
1. je bent verplicht om je callsign te noemen tijdens qso’s en 
2. op BrandMeister kun je gebruik maken van Talker Alias waardoor het niet meer nodig is om alle calls in de porto the hebben. Is vergelijkbaar dus met D-STAR, de call wordt meegezonden. 
Echter …. daarvoor moet de RT52 deze informatie wel doorgeven en voor talkgroep onafhankelijkheid is de Promiscuous mode noodzakelijk. In dat geval zou deze porto echt baanbrekend zijn en een blijvertje.

Conclusie: De Retevis RT52 is een robuuste, mechanisch goed gebouwde porto die redelijk goed te gebruiken. Gebruiksvriendelijk voor DMR met wat tekortkomingen in standaard amateur gebruik zoals dualband ontvangst en de scan mogelijkheden. Mooi is wel dat je naast naast de codeplug geheugens ook de mogelijkheid hebt om met een VFO af te stemmen en zonder verdere programmering DMR repeaters te gebruiken. Je kunt (beperkt) gebruik maken van de op internet beschikbare DMR ID databases en contactlijsten. Naast DMR krijg je een volwaardige FM(N) porto voor 2m en 70cm met 5 Watt output. HF technisch heb ik de porto niet beoordeeld, maar de specificaties zijn redelijk standaard en ik ga er vanuit dat dit wel snor zit.

Comments are closed.