DMR in Nederland tijdens de JOTA-JOTI 2021!

Er zijn al een aantal groepen die tijdens de JOTA-JOTI gebruik maken van DMR om lokaal, nationaal en internationaal verbindingen te maken via het BrandMeister netwerk.

Dit jaar willen we het makkelijker maken om een QSO te maken met mede-scouts in het Nederlands! De JOTA-JOTI 2021 vindt plaats van 15 tot en met 17 oktober.

Internationale JOTA Talkgroup 907

Voor internationale gesprekken bestaat de CQ-Talkgroup 907, het ID is afgeleid van het oprichtingsjaar van Scouting, 1907.

Het idee is dat men een tegenstation vind op 907, en dan het gesprek voorzet op een andere TG, bijvoorbeeld 9071 tot 9078.

Helaas hebben veel amateurs alleen 907 geprogrammeerd, waarna ze dat kanaal bezet houden en andere gesprekken onmogelijk maken.

Nederlandse JOTA op Talkgroup 204907

Veel scouts vinden Engels best lastig of eng, en het hiervoor genoemde probleem maakt een leuk QSO nog moeilijker.

In overleg met een aantal DMR-Sysops hebben we voor dit jaar het volgende voorstel voor Nederlandse QSO’s:

Aanroep Talkgroup: 204907

Daarna uitwijken naar een van de bestaande kanalen, die heeft bijna iedereen wel in zijn radio zitten.

Hieronder een klein overzicht van de bestaande groepen in Nederland, en maak je geen zorgen, groepen zijn niet gebonden aan regio’s, je kunt ook in Limburg gebruik maken van 2041 (Noord-Nederland) als je er even op zend.

  • Zorg dus dat je veel talkgroups voorbereid hebt in je radio, zodat het makkelijk is om een vrij kanaal te vinden wat het tegenstation ook heeft voorbereid!
  • Houd 204 vooral vrij voor de vaste gebruikers van die talkgroup.
  • Heb je een speciale tijdelijke JOTA-Call zonder ID? Vraag deze dan via de volgende link alsnog snel aan via https:radioid.net
  • Spreek af met andere dat ze ook op DMR actief worden!

Met dank aan Lennart PA3L
@jotajoti_nl

Comments are closed.