DMR repeater PI1ZWL te Zwolle gekoppeld aan het DMR-MARC netwerk

zwolleSinds deze week is de DMR repeater PI1ZWL te Zwolle gekoppeld aan het DMR-MARC netwerk. Deze repeater is dus aangesloten op het Motorola-netwerk. PI1ZWL is de 5de DMR-repeater in Nederland. De antenne van de repeater staat op 10 meter hoogte aan de zuidkant van Zwolle. De repeater zendt uit op 438.1625 MHz met een shift van -7.6 MHz  met ColorCode 1. Het repeater ID is 204710. Deze repeater is niet nieuw. Op de website van QRM magazine was op 23 juni 2012 al te lezen:

Eerste repeater voor DMR/MotoTRBO in Nederland

De eerste DMR-repeater in Nederland is een feit! Het betreft een lokale repeater (DMR en D-STAR concurreren om dezelfde frequenties op 70cm) en het relais komt te staan in Zwolle op 438,1625 (uit) en 430,5625 (in) met als roepnaam PI1ZWL.

Voor DMR, dat door Motorola onder de merknaam MotoTRBO wordt verkocht bestaan net als voor D-STAR internationale reflectors. QRM! schreef hier al eerder over. Het ligt in de verwachting dat in de nabije toekomst de reflectorsystemen voor D-STAR en andere digitale modulatiesoorten als DMR, Tetra en Apco P25 aan elkaar zullen kunnen linken of misschien wel in één reflectorsysteem zullen opgaan. Verbindingen van het ene naar het andere digital voice-platform worden dan mogelijk.

Wij van QRM! willen de initiatiefnemer Marcel (wiens call ik even kwijt ben, maar het is opnieuw een N-amateur die bij een digitale repeater een essentiële rol speelt) van harte feliciteren met zijn initiatief, en uiteraard een snel succes wensen met de opbouw van het relais.

Marcel heeft toegezegd ons van de vorderingen op de hoogte te houden via het onderwerp hierover zendamateur.com

Geef een antwoord