MD655/MD655G in Nederland verkrijgbaar

md655g-micro2Ontwikkelingen in DMR-land volgen elkaar snel op. Na dat we eerder berichte over enkele nieuwe Hytera producten is nu ook de MD655/MD655G volop verkrijgbaar. De MD655(G) is vooral bedoeld om gebruiksvriendelijk te zijn. In tegenstelling tot de MD785(G) is de MD655(G) zeer eenvoudig van opzet en dat was nu juist de bedoeling. Het unieke aan deze radio is dat alle functies vanaf de microfoon worden bediend. Drie knoppen op de microfoon kunnen worden geprogrammeerd met 6 functies. De behuizing is zoals verwacht weer zeer solide uitgevoerd. Ook is op de microfoon de power on/off knop en de spreeksleutel te vinden. De voorzijde van de behuizing bevat de microfoon aansluiting en de power on/off knop. De achterzijde bevat de BNC antenneconnector, de voedingskabelconnector eventueel de GPS ontvanger aansluiting en de expansion interface zoals we die ook kennen van de MD785. md655g-frontBeide zijden van de behuizing bevatten de schroefgaten voor de meegeleverde bracket. Opvallend is de uitlaat van de ventilator van aan de onderzijde. Deze zou kunnen duiden op het warm worden van de behuizing. Hiervan is echter niets gebleken tijdens het gebruik van de radio op full power. Ondanks de ventilator uitgang is het apparaat volgens de norm IEC 60529 gekwalificeerd als IP57. Dit staat voor: Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen. Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m). Door de kleine omvang van de behuizing (165 × 46 × 140 mm) en het gewicht van 1 kg is deze makkelijk in te bouwen in de auto. Het uitgangsvermogen is in te stellen tussen de 1 en 25 watt. md655g-microUiteraard ondersteund de radio DMR Tier II en analoog gebruik. We hebben de radio enkele dagen kunnen testen in de auto. Verborgen onder de bestuurdersstoel is er met het lange microfoonsnoer prima te werken. De radio is volledig via de codeplug in te stellen. Een beperking is dat het display in de microfoon (nog) geen zone, kanaal of contact informatie weergeeft. We zeggen “nog” omdat op het internet gesproken wordt over de komst van een DTMF microfoon met een groter display en mogelijkheden. Wij hebben dit bericht niet kunnen verifiëren!
MD665Voor nu moet je genoegen nemen met het kiezen van een zone en kanaalnummer.
Scannen en roamen is wel mogelijk en door een knop te programmeren kan je ook naar een reflector schakelen. Het is echter beperkt. Onder alle omstandigheden doet de radio wat hij moet doen zowel op de DMR repeaters als analoge repeaters. Zoek je een “no” nonsens radio voor in de auto dan is dit een gemakkelijke en veilige optie. Met dank aan hamshop.nl voor het beschikbaar stellen van een evaluatie model. De codeplug is op deze website te downloaden onder “Bestanden”. Alle specificaties zijn hier te vinden.


http://youtu.be/KYVnHR0_ruI

Geef een antwoord