Wijzigingen aan het DMR+ Dashboard op komst

DMR+dashHet DMR+ Dasboard zoals we het nu kennen zal medio 2015 worden geüpdatet. Het huidige dashboard is gebaseerd op de data van de ircDDB live monitor. Het is niet mogelijk deze statische data anders te rangschikken zodat je bijvoorbeeld kan kiezen voor alleen een weergave van Nederlandse ID’s of een weergave waarop de GPS updates niet worden weergegeven. Met het groeiende aantal gebruikers van het netwerk wereldwijd is het gewenst filtering op het Dasboard te kunnen toepassen. Hiervoor moet er ook het een en ander worden aangepast aan de infrastructuur van het netwerk. Nu zijn alle bridges gekoppeld in het netwerk naar één dataserver die vervolgens de data naar een webserver transporteert die het dashboard genereert. In de toekomst wil men een systeem gaan gebruiken als ircDDB. Alle bridges verbinden dan met een IRC netwerk. Dit maakt het mogelijk dat gebruikers data kunnen onttrekken aan dit netwerk en eigen webservices kunnen ontwikkelen. Het huidige systeem is nooit ontworpen voor het gebruik zoals we dit nu doen. Bij een enkele repeater was het allemaal te overzien. Het DMR netwerk groeit explosief en er zullen aanpassingen moeten plaatsvinden. Het afgelopen jaar zijn er alleen al 30 C-bridges bij geplaatst in het DMR netwerk. Er wordt zelfs over nagedacht het gehele netwerk opnieuw op te zetten. In november en december is de US-MARC database al geheel vernieuwd, nieuwe databases, nieuwe interfaces en nieuwe regels zijn toegevoegd. Hiervan is weinig te merken geweest in Europa door de inspanningen van met name Duitse amateurs. De ontwikkelingen staan niet stil. Zo wordt er naast een DMR-D-Star koppeling ook gewerkt aan een Hytera-Motorola koppeling! Ook moet er een oplossing worden gemaakt voor het toevoegen van de nieuwe Deense callsigns volgens de ITU/WRC03 afspraken. Deze passen namelijk niet in de database of in het registratie systeem. Kortom er staat ons het komende jaar volop nieuws te wachten.

Met dank aan Hans DL5DI en Torsten DG1HT

c-Bridge_IPSC-x_Series
c-Bridge_Communications_Solutions

Geef een antwoord