Tijdsloten en Talkgroepen op herhaling

DMR timeslotsDe laatste week is er discussie gevoerd, onder andere in de Delftse-Ronde, over het gebruik van tijdsloten en talkgroepen op het Hytera netwerk Nederland. Aanleiding was het onderbreken van een QSO op Tijdslot 1 – Talkgroep 204 (Nederland) door een amateur die gebruik maakte van Tijdslot 1 – Talkgroep 1 (Worldwide). Sinds 1 oktober 2014 hebben de beheerders van de DMR repeaters er voor gekozen gebruik te gaan maken van de DMR+ Master software. Voordeel van deze keuze is dat er meer functionaliteit mogelijk is dan in de oude situatie. Nadeel is dat meer functionaliteit een structuur vergt. Deze structuur hebben wij trachten uit te dragen op de Dag van de Radio Amateur in de vorm van het uitdelen van een flyer. Helaas heeft deze flyer niet iedereen bereikt en daarom hieronder de afbeelding van de flyer.

Op Tijdslot 1 zijn alleen de Talkgroepen 1 (Wereldwijd), TG 2 (Europa) en TG 22 (Nederlandstalig) TG 204 (Nederland) TG 9 (Lokaal) gekoppeld. Geen van deze Talkgroepen heeft voorrang op elkaar! Op Tijdslot 2 is alleen Talkgroep 9 (lokaal met functionaliteit) een TG 9999 (Echo) gekoppeld. Het is natuurlijk heel vervelend als je QSO wordt onderbroken. Wat blijven er nu voor mogelijkheden over om toch een QSO goed te kunnen voeren:

  • Je kan het QSO voortzetten op Tijdslot 2 Talkgroep 9 (op reflector 4500 of een regio reflector 4501,4502 of 4503).
  • Je kan gebruik maken van een repeater naar repeater koppeling via Tijdslot 2 Talkgroep 9.
  • Je kan gebruik maken van een simplex DMR frequentie als je binnen bereik van je tegenstation zit.
  • Je kan je tegenstation een bericht sturen via je DMR set om je bedoeling of bovenstaande keuze kenbaar te maken.

Ook zouden we er voor kunnen kiezen alle radio’s te laten opstarten in Tijdslot 2 Talkgroep 9.
Hierdoor blijft Tijdslot 1 vrij voor Wereldwijd, Europees en Nederlandstalig verkeer.
We zouden er ook voor kunnen kiezen om alle repeaters in Tijdslot 2 Talkgroep 9 standaard in de reflector 4500 (Nederland) te zetten zodat Tijdslot 1 vrij blijft.
Aan de andere kant is het indien de D-Star DMR koppeling volgende week tot stand is gekomen wellicht een idee alle repeaters te laten “uitluisteren” op reflector 4504 waar de D-Star gebruikers via module V hoorbaar zijn.

Bovenstaande schets het dilemma van de keuzes rondom de uitbreiding van de functionaliteit van het Hytera Netwerk.

Uiteindelijk is het DMR netwerk Nederland gebaseerd op afspraken en de ene afspraak beperkt natuurlijk de andere. De repeater beheerders staan natuurlijk open voor oplossingen die de ervaringen van het gebruik van het netwerk positief beïnvloeden. In die zin ligt er natuurlijk een parallel met de ontwikkeling van het D-Star netwerk. In haar bestaan zijn er talloze upgrades van het netwerk geweest en worden reflectors daar veel meer gebruikt. Echt vergelijken kan je de netwerken niet omdat het Hytera netwerk bestaat uit 14 repeaters weliswaar met 2 Tijdsloten en het DStar netwerk uit meer dan 30 repeaters en talloze hotspots.

Heb je ideeën om het gebruik van het Hytera netwerk te verbeteren geef dan een reply op dit bericht of stuur een mailtje. We zullen dan deze informatie bundelen en naar wegen zoeken om eventuele wijzigingen te realiseren.
HyteraNetwerkNederland

Geef een antwoord